Munksjö påsfabrik
Vid tiden för besöket på Munksjö pappersbruks industriområde så stod påsfabriken fortfarande kvar och den enorma vita neonskylten prydde takets södra sida som den alltid gjort.
Idag, 2015, så är påsfabriken riven, området under total ombyggnation och neonskylten förflyttad till annan plats.
Produktionen på Munksjö pappersbruk startade i Jönköping år 1862 och företaget grundades av Lars-Johan Hierta och Johan Edvard Lundström. Företaget tillverkade på denna plats bland annat papperspåsar, kartonger, hushållspapper, toalettpapper och elektroniskt papper.
2012 inleddes rivningar av sammanlagt 15 hus på samma tomt, en av dessa byggnader var just byggnad 134 (påsfabriken) som låg vid den södra delen av industritomten som mäter hela 100 000 kvadratmeter. Påsfabriken var länge ett känt landmärke, belägen invid Munksjöns västra strand i Jönköping. Länsstyrelsen påtalade innan rivningen att den skulle innebära en förlust för fabriksområdets kulturhistoriska helhet och de önskade helst att fabriksbyggnaden på något sätt skulle återbrukas i samband med ombyggnationen av området.
I en artikel i Jönköpingsnytt från 17 feb 2012 så delger direktören för fastighetsbolaget Tosito att det kommer finnas plats för tusen nya lägenheter, ett torg, restauranger och caféer. Detaljplanen/ antagandehandlingen släpptes under 2014.
Vid besöket av påsfabriken stod byggnaden vidöppen på alla tänkbara sätt. Som ödeplatsutforskare var det bara att kliva in och insupa den gamla industrimiljön. Vi stötte på en hel del gamla objekt som tillverkats på platsen, bland annat påsar i varierande storlekar med olika företags logotyper tryckta på. Vi fann personalutrymmen, omklädningsrum, stora kaklade rum med rostfria kärl för tvätt/blötläggning. Traverser satt kvar i taken och de klassiska tidsenliga Ericssonklockorna hade slagit sina sista minutrar för länge sedan. Besöket var en intressant upplevelse och vi är tacksamma att vi hann se denna plats innan stället slutligen revs.