www.tspr.se
Flickr

Gökhöjden

Under ett besök till Värmland fick vi ett tips om att göra ett besök söder om Karlstad, närmare bestämt på Gökhöjden. Länge har det lilla samhället förfallit och avbefolkats i omgångar.

Kooperativa förbundet byggde Gökhöjden på 40-talet och bostäderna byggdes till förmån till de som arbetade på Rayons textilfabrik i Älvenäs. Fabriksområdet i Älvenäs är beläget cirka fem minuter från Gökhöjden. Rayon gick i konkurs för cirka tio år sedan, men det är en annan femma.
Flera av hushållen som är bebodda inhyses i dagsläget av personer med beroendeproblem i åldrarna allt från 18 till 75 år. Under de senaste årtiondena har Gökhöjden setts som ett problemområde. Ryktet har förbättrats på senare tid och idag så sägs polisen göra fler ingripanden i närliggande Vålberg.
Karlstads kommun har efter mitten på 2000-talet sålt ut tomma fastigheter i området där köparna varit tvugna att acceptera att renovering skall genomföras inom två år efter köpet. Vid vårt besök såg man tydligt hur vissa av bostäderna var tillsnyggade medans merparten av alla bostäder var i sämre skick. Vanvårdade fasader, tak, tomter samt förbommade dörrar och fönster. År 2010 fanns enligt statistiska centralbyrån 96 personer skrivna på orten.
Så sent som i augusti 2015 skrev SVT Varmland om en grov misshandel dar en man fick sparkar mot ansikte och flera knivstick i benet, så nog finns det fortfarande problem i denna 40-talsidyll.

 

Två svenskar på resa började i Eskilstuna år 2006 när vi, Johan och Arne, blev intresserade av det som alla andra ignorerade - övergivna platser. Med inspiration från docenten och utforskaren Jan Jörnmark gav vi oss ut på vårt första uppdrag - miljonvillan Buketten utanför Eskilstuna. 7 år senare har vi med andra likasinnade besökt och dokumenterat över 60 övergivna platser.

Urban exploration handlar om att utforska det övergivna. Att utforska det övergivna är ofta farligt rent fysiskt, samtidigt som många utforskare forcerar dörrar för att få tillgång till platsen. Vi på TSPR har alltid kontakt med ägare eller förvaltare innan vi besöker en plats, särskilt eftersom dessa personer är en stor del av vår reserach.

Om du själv vill upptäcka några av de platser vi besökt, tänk då på att kontakta berörda personer och att vissa platser kan vara rivna alternativt renoverade. Vill du veta mera om vissa platser, kontakta oss gärna så kan vi förmodligen hjälpa till.


Hit Counter provided by technology news